SPOMINI NA DOGODKE SO V ČASU »KORONE« ŠE BOLJ OŽIVELI

Zbiram in pripravljam gradivo za izdajo Zbornika o delovanju Društva podeželskih žena čez celih 20 let in spomini ob gledanju naših slikovnih albumov, so zopet oživeli… Priznati moram, da sem na nekatere dogodke že kar malo pozabila. Kaj vse smo počele, koliko lepega doživele, koliko krajev obiskale in koliko poznanstev in prijateljstev sklenile skozi to naše obdobje. Spominjam se, kako so bili prisrčni in veseli naši prvi pohodi, ko smo bile še mlade, zagnane in polne idej…

Na sestanku upravnega odbora smo sklenile, da se poleg drugih udejstvovanj, morda poskusimo tudi v pohodništvu. Naš prvi pohod je bil leta 2002, ko smo jo na 1. maja ucvrle na Travno goro. Zbor je bil pri Novi Štifti in po zaužitvi prvih pečenih dobrot in dobre kapljice iz nahrbtnikov, smo se skupaj s članicami in nekaterimi družinskimi člani, veselo podale na našo najbližjo planinsko točko na Travni gori. Tam smo bili lepo sprejeti od takratnega najemnika doma, ki nam je po naročilu pripravil odlično planinsko pojedino. Kar žalostne smo, ko danes ta prijeten dom sameva in propada nam vsem na očeh. Le kaj bi rekli naši mojstri, ko so ta dom udarniško postavili in vzdrževali dolga leta; le kaj si mislijo vsi nekdanji najemniki, ki so po svojih močeh vlagali v to, nekoč čudovito stavbo, ki je pohodnikom in veselim družbam dajala občutek domačnosti in sprejetosti. Upamo, da se najde kdo, ki bo preprečil propad tega planinskega objekta.

Travna gora-3 001

Tudi pohod od Ortneka na Grmado, ravno tako na prvi maj v letu 2003, je bil nepozaben. Posebno doživet je bil pohod na Šmarno goro, ko smo se s svojimi prevozi v jutranjih urah odpravili do Tacna, potem pa peš mahnili na Šmarno goro. Do solz smo se nasmejali, ko so nekateri mislili, da nebeško diši tudi naša ribniška lesena klobasa. Razigrani in veseli smo se na poti proti domu ustavili še na Trubarjevi domačiji, pot pa nas je zanesla tudi na Turistično domačijo na Riglju, kjer smo si ogledali pašnike z damjaki.

Šmarna gora, 27.4.2004-1 001

Na Sveto Ano smo se povzpele večkrat, a najbolj se nam je vtisnil tisti prvi pohod v letu 2005, ko smo se udeležile tudi proslave ob spomeniku padlim borcem, pohod pa zaključile v planinskem domu na Sveti Ani.

pohod na Sveto Ano 27.4.2005_1 pohod na Sveto Ano 27.4.2005_2

Na povabilo naših prijateljev iz Turističnega društva Ig, smo se udeležile tudi tradicionalnega pohoda na Krim. Prijateljica Darja in zakonca Glavan, so se posebno potrudili, da nam je dan v prijetni družbi, ostal v nepozabnem spominu.

Podeželke na vrhu Krima, 1.5.2008

Naša poznanstva, ki smo jih pridobile na Turističnih sejmih na Gospodarskem razstavišču, kjer smo sodelovale in predstavljale ribniško dolino tudi podeželske žene in pevke Vesele Ribnčanke, so obrodile sadove. Tako smo bile večkrat povabljene na razne prireditve širom Slovenije. Nepozabna in doživeta sta bila Pohod po Sromeljskih poteh vina in sonca. Tja smo se odpravili kar dvakrat; enkrat s kombijem, drugič pa kar z avtobusom, saj smo imele pevke na koncu pohoda tudi pevski nastop.

Naša prijateljstva pa so segala tudi na Hrvaško, kamor nas je predsednica Turističnega društva Trbuhovica, Milka Ožbolt, povabila na pohod po zeliščni poti v Prezidu. Ja, kaj na rečem – bilo je poučno in veselo ter naporno, saj so nas na večjih mestih gostili s svojimi najljubšimi jedmi in pecivi. Še dobro, da je bila pot naporna in smo vse kalorije sproti pokurile.

pohod po zeliščnih poteh v Prezidu

Še mnogo je bilo takih manjših in krajših pohodov, ki se jih rade spominjamo. Želimo si, da bi obdobje korone čimprej izzvenelo in obljubim, da bomo s pohodi nadaljevale, pa čeprav samo po čudovitih stezah ribniške doline in njene okolice.

Zapisala Marinka Vesel, predsednica DPŽ Ribnica

Ribnica, 15.5.2020

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja