VESELE RIBNČANKE POLETELE NA FINSKO

55. Eurepeada, to je festival ljudskih pevcev, godcev in folklornih skupin, je letos potekala na Finskem, v čudovitem mestu Turku. Skupina pevk in ostala spremljevalna skupina iz Ribnice, ki je zastopala ribniško dolino, je tja dobesedno odletela…IMG_6021-min

Odločitev je padla. Vesele Ribnčanke gremo na Europeado tudi letos!

Tokrat je bila zasedba nekoliko drugačna, saj so se nam poleg članic našega društva, pridružile še tri članice nonet Vitra in predstavniki Rokodelskega centra Ribnica z g. Jaklič Francem na čelu. Organizacijo potovanja je prevzela Ajda Kljun, lastnica novoustanovljene turistične agencije ITER, s sedežem v Ribnici. Čudoviti dnevi, ki smo jih doživeli, bodo ostali v nepozabnem spominu.

FINSKA-AJDA-2-min

Naše prvo udejstvovanje na Europeadi je bilo leta 2013, ko smo v ribniških oblačilih in z našo energijo prvič stopale med množico nastopajočih v nemškem mestecu Gotha. Tisto leto je bila izvedena 50. Europeada. Lani smo bile na Švedskem, v mestu Helsingborg, rekordno število – 6400 nastopajočih, ki so zastopali 24 evropskih držav, pa je od 26.-30. julija 2017, gostilo finsko mesto Turku.

Letošnje potovanje se je pričelo na dvorišču Rokodelskega centra, od koder smo se zbrani z avtobusom odpeljali na Brnik od tam pa z direktnim poletom odleteli na helsinško letališče Vantaa. Tam nas je že čakal avtobus, da nas odpelje v strogo mestno jedro Helsinkov. Sledila je nočitev v hotelu. Naslednje jutro smo si ogledali vse glavne znamenitosti Helsinkov – cerkev vklesano v skalo, parlament, znamenito železniško postajo in trg pred njo, Senatni trg z glavno helsinško katedralo, univerzitetno knjižnico, helsinško promenado, čudovito katedralo Uspenski, Ribji trg; z ladjico pa smo odpluli še na otočje Suomenlinna, ki leži v helsinškem zalivu- tam smo srečali tudi prve Slovence iz Zagorja. Proti večeru pa smo z avtobusom odpotovali naprej na severozahodno obalo Finske, proti mestu Turku, kjer smo se namestili v prostorih organizatorja Europeade. Naše skupno bivanje je bilo v osnovni šoli Puolala, v centru mesta, nedaleč stran od Tržnega trga; naslednje dni smo na napihljivih blazinah spali v enem izmed razredov.

IMG_6029-min

Prvi dan smo imeli čas za raziskovanje tega prikupnega mesta ob reki Auri, kjer je naslednje štiri dni potekal festival. Ogledali smo si najlepše točke tega mesta in ob poslušanju naše vodičke Ajde, ki nam je zanimivo opisovala mesto, pozabili na utrujenost ob celodnevni hoji po mestu.

Ostale dni v Turku smo preživeli v duhu nastopanj na festivalu in ogledov festivalnih dogodkov ter spremljajočih prireditev.

Za štiri dni se je mesto spremenilo v veliko koncertno dvorano na prostem. Na številnih lokacijah po celem mestu so se vrstili mini koncerti udeleženih skupin.

IMG_5972-min

Vesele Ribnčanke in nonet Vitra smo se poleg parade na prostem predstavile trikrat na osrednjih trgih v centru mesta. V veliko čast nam je bil četrti nastop v tamkajšnji veliki koncertni dvorani, kjer smo se med številnimi nastopajočimi, predstavile kar s šestimi pesmimi.

Ne da se opisati, kako smo bili ponosni, ko smo s slovensko in ribniško zastavo, zastopali Slovenijo in pa seveda našo občino Ribnico. Izmed 308 skupin, smo bili delček velike povorke, ki je bila dolga kar 6 kilometrov. V sami povorki je sodelovalo „staro in mlado“ in lahko si mislite, koliko pozitivne energije je bilo tiste dni v tem mestu. Na vseh ulicah je bilo čutiti eno samo veselje, ples v barvitih nošah, petje v različnih jezikih; smeh enoten, radosten in vsem razumljiv. Te dni smo bili med seboj vsi prijatelji; skupna nam je bila himna, ki jo pojejo že vsa leta na teh festivalih. Domačini in številni gledalci, ki so povorko in naše nastope spremljali z radostjo in velikimi aplavzi, so nam dali vtis, da smo dobrodošli. Že takoj na začetku smo dobili spremljevalko Kirsi, ki je pomagala Ajdi, da smo vse točke nastopov hitro našle.

Nič koliko lepih trenutkov smo doživeli v teh dneh, tako med veliko množico vseh nastopajočih, kot tudi med nami, ki smo skupaj potovali.

Drugo leto bo 56. Europeada na Portugalskem v mestu Viseu. Morda pa Vesele Ribnčanke in Vitrce zopet zberemo korajžo, da se podamo na pot in s seboj povabimo še spremljevalno ekipo, ki bo predstavljala našo občino.

Seveda je vse odvisno od finančnih zmožnostih, saj stroške krijemo udeleženci vsakič v glavnini sami; le majhen del se krije iz naslova razpisa za kulturo in turizem. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo občini Ribnica, saj je poskrbela, da smo bili v lepih modrih majčkah z ribniškim grbom že od daleč prepoznavni.

Ribnica, 10.9.2017                                                                        Zapisala: Marinka Vesel

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>