ŽENSKE Z VELIKO ZAČETNICO

Društvo podeželskih žena Ribnica je imelo letos svoj občni zbor ravno na 8. marec, tako, da smo temu prazniku posvetili malo več besed in pozornosti. Ribniški župan Samo Pogorelc in direktorica Rokodelskega centra Tina Peček ter sodraški podžupan Ernest Pirnat, so izrekli pohvalo za uspešno delovanje društva, kjer se ohranja kulturna in kulinarična dediščina naših prednikov. Tudi v bodoče so nam zagotovili medsebojno sodelovanje in finančno podporo. Moška predstavnika g. Ernest in g. Samo sta nam vsem prisotnim ženam in članicam čestitala za dan žena, ribniški pa je vsaki posebej izročil tudi rožico. Seveda smo našega župana Sama presenetile tudi ženske, saj smo mu za njegov rojstni dan zapele voščilo in ga obdarile s pečenim pletenim srcem in domačo češpljevo kapljico.

Dan žena. Kaj pravzaprav je ta praznik? Je mednarodni praznik žensk, prvotno imenovan Dan delovnih žena in ga v približno stotih državah praznujemo 8. marca. Dan žena je dan ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk in se praznuje že od leta 1917 dalje, ko so se 8.3. istega leta, začeli protesti žensk za enakopravnost in pravičnost v družbi. 

Kako pa gledamo na ta dan ženske danes? Morda smo srečne že, če se nas moški spomnijo s kakšno rožico ali pa vsaj z objemom. Ali se kdaj vprašamo in se zavedamo, kaj sploh smo v svoji biti?  Se znamo ceniti?

Za vzgled bi morali imeti žensko, ki se ceni, spoštuje, ki je pripravljena na spremembo pri sebi in je inspiracija za premike pri drugih. S svojo nežnostjo, a hkrati neomajno močjo, je zgled celotni družini, skupnosti in vsem Ženskam okoli.

Ko katerikoli Ženski nekaj uspe, uspe nam vsem. Ko uspe nam, s tem pomagamo vsem Ženskam. Naša odgovornost je, da s svojimi žarki božamo in ščitimo ostale Ženske, ki so nemočne in nimajo pogojev in moči, da bi sijale. Ko Ženske stopimo skupaj in podpremo ena drugo, ves svet zasije. Ni lepšega kot so sijoče ženske, ki držijo skupaj! Ko vsaka s soncem v srcu uživa svoje sanje in pogumno nadaljuje svoje življenjsko potovanje. Prav je, da se zavemo, da smo vse Ženske eno, da imamo iste rane, enake želje. Prav je, da držimo skupaj in da varujemo to našo skupnost Žensk, ker tukaj izvira naša moč. Ena drugi bi morale biti kot mame, zaveznice, učiteljice, podpornice – pa ne v smislu lažnih smehljajev, ampak v iskrenosti.

Svet je nastal iz ženske in z njo se lahko tudi prerodi. Ženske smo tiste, ki smo same sebi svoj vir, smo tiste, ki odločamo o načinu življenja in spreminjamo svet z novimi, boljšimi odločitvami. Prav vsaka izmed nas ima posebne darove, vsaka lahko na svoj način opravlja to delo, ki je skupno vsem, vsaka se lahko nekoga dotakne. Prav je, da cenimo individualne darove, da jih opazimo pri sebi in drugih, da znamo ena drugo vzpodbujati, motivirati in pohvaliti.
Spoštovane ženske, imejmo se rade, z odgovornostjo skrbimo ena za drugo, saj bomo le tako dokazale, kaj smo in kaj skupaj zmoremo. Ostanite zdrave, pogumne in ponosne, pridne in ustvarjalne, znajdljive in igrive. Želim si, da bi v naši skupnosti sijale in sejale le dobroto in dobro voljo. Da bi bile ženske z veliko začetnico! Ribnica,

17.3.2024                                                                 Zapisala: Marinka Vesel, predsednica društva

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja