Članice društva podeželskih žena in vesele ribnčanke Zopet aktivne – na bučarjadi v velikih laščah in püconcih na dödlijadi – prislužile prvo nagrado

Minil je komaj dober mesec po tradicionalnem ribniškem sejmu, ki je bil prvo nedeljo v septembru, pa se podeželke zopet lahko pohvalimo z našimi udejstvovanji na različnih področjih in krajih; z novimi izzivi, ki smo si jih zadale.

Pri predsednici Marinki Vesel v Kotu smo gostovale kar dvakrat: 13. 9. na ribjem pikniku in obenem tečaju, saj nam je prijetna gospa Vlasta Ficko iz Kopra pripravila in predstavila vrsto ribjih jedi, ki smo jih tudi poskušale.

ga. Vlasta pri pripravi ribjih jedi

(Ribji tečaj pri Marinki Vesel – ga. Vlasta pripravlja ribje jedi.)

 Na vrtu ga. Ane Ogorelec nam je specialistka za zelenjadarstvo pri Kmetijskem zavodu Ljubljana 19. 9.  obrazložila in prikazala različna jesenska dela na vrtu – glavna tema je bilo cepljenje, rez, razmnoževanje ter shranjevanje rastlin in sadja. Po tečaju je sledilo družabno srečanje ob zeliščnem čaju in pecivu.

jesenska dela na vrtu

(Tečaj – jesenska dela na vrtu – v Kotu pri Marinki Vesel.)

 Prisotne smo bile tudi na Gradežu, kjer smo njihov tradicionalni praznik suhega sadja popestrile s predstavitvijo na stojnici in s pevskim nastopom Veselih Ribnčank, tokrat ob spremljavi citer ga. Tanje Zalokar.

Na povabilo Rokodelskega centra in Občine Ribnica smo se izkazale v pestri ponudbi raznih dobrot in z njimi pogostile pomembne goste – potnike, ki so se po dolgih letih lahko zopet z vlakom pripeljali iz Ljubljane v Ribnico; pričakale smo jih v naših lepih ribniških oblačilih in jim med protokolom dobrodošlice tudi zapele.

nastop pred rokodelskim centrom

Vrhunec naših udejstvovanj sta bili kulinarični prireditvi, ki smo se jih udeležile. Prva je bila v soboto, 5. 10. pri sosednjem društvu DPŽ v Velikih Laščah, ko so naše članice kuhale bučno juho in si prislužile prvo nagrado.

bučarjada v velikih laščah

(Bučarjada v Velikih Laščah.)

Druga je bila dan kasneje, ko smo v Puconcih v Prekmurju na njihovi 10. Dödlijadi kuhale – po ribniško – krompirjeve žgance. V kotlih nad naravnim ogljem, je na njihovem igrišču pred šolo, dödeljne kuhalo kar 29 skupin. Obenem je bila v šoli postavljena tudi 15. kulinarična razstava, na kateri smo tudi sodelovale in prejele „zlato kijanco“, ki je pomenila prvo nagrado. Še posebno smo bile ponosne na to, da sta nas na prireditvi spremljala župan Občine Škofljica, g. Ivan Jordan in naš župan g. Jože Levstik, ki se vabilu verjetno ni mogel odreči, saj ga je poleg predsednice društva, vabila še „kraljica suhe robe“. Prireditev ob podelitvi nagrad pa ni minila brez ljudskih pevk Veselih Ribnčank, ki smo družbo pod prireditvenim šotorom ogrele in pripravile do skupnega prepevanja. Vesele in razigrane smo zaključile naše gostovanje v Puconcih in obljubile, da jih tudi me povabimo na kakšno našo prireditev.

puconci_kuhanje_dodeljnov


(Puconci – priprave na kuhanje dödeljnov.)

Tudi delo z mladimi nas posebno navdušuje in prijetno doživetje je bilo za nas  članice na Osnovni šoli Dr. Franceta Prešerna, kjer smo skupaj z učenci po programu Las, pripravile „Marmeladne dneve“. V šolski kuhinji, kjer imajo tudi druge kuharske tečaje in jih vodi ga. Andreja Zdravič Bauer, smo z učenci  skuhali različne marmelade, jih napolnili v kozarčke, ki smo jih lepo dekorirali in jih pripravili za prodajo na šolskem bazarju. Izdelali smo tudi priročnik – Marmeladne dobrote – v katerem so bili zajeti recepti skuhane marmelade, pa tudi za marmeladno pecivo, ki smo ga spekle za sodelujoče učence.

oš_kuhanje marmelade


(Skupina osnovnošolcev OŠ Dr. Franceta Prešerna pri kuhanju marmelade.)

Kot vidite imamo v našem društvu zelo pestro dogajanje, zato lepo vabljene v našo družbo nove članice, ki želite biti aktivne in ustvarjalne, pa tudi nove pevke ste lepo dobrodošle.

Vse aktivnosti ne bi bilo možno izpeljati brez dobre volje, dela in lastnih sredstev, ki jih članice prispevamo za vsak projekt, seveda ob sofinanciranju Občine Ribnica in nekaterih posameznih donatorjev, ki se jim ob tej priliki v imenu vseh članic lepo zahvaljujem.

Ribnica, 12. 10. 2013

Zapisala Predsednica DPŽ Ribnica:  Marinka Vesel

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja