Odprimo vrata podeželju

Tako se imenuje projekt, ki se izvaja ob finančni pomoči Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, katerega organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013, je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Na povabilo Ljudske univerze iz Kočevja, se je tudi Društva podeželskih žena Ribnica pridružilo k sodelovanju, saj nas delo z mladimi posebno navdušuje. Prijetno doživetje je bilo za nas članice na Osnovni šoli Dr. Franceta Prešerna, kjer smo skupaj z učenci v okviru izvajanja lokalne razvojne strategije po načelih pristopa Leader, v okviru projekta »Odprimo vrata podeželju« pripravile „Marmeladne dneve“.

Projekt vodi Ljudska univerza Kočevje v sodelovanju s partnerjem OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica in je sofinanciran iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja- Evropa investira v podeželje. V šolski kuhinji, kjer imajo tudi druge kuharske tečaje in jih vodi g. Andreja Zdravič Bauer, smo z učenci skuhali razne marmelade, jih napolnili v kozarčke, katere smo lepo dekorirali in jih pripravili za prodajo na šolskem bazarju. Izdelali smo tudi priročnik – Marmeladne dobrote – v katerem so bili zajeti recepti za skuhane marmelade, pa tudi za marmeladno pecivo, ki smo ga spekle za sodelujoče učence. Namen projekta je bil vzpodbuditi zanimanje mladih za ohranjanje eko-kmetijstva, ki vodi k izboljšanju kakovosti življenja na podeželju.

Res je, da si je za take projekte potrebno vzeti čas in imeti voljo, obenem pa ti nudi zadovoljstvo, ko vidiš mladino, da uživa ob izvajanju raznih delavnic in aktivnosti in se je voljna učiti in sprejemati znanja in običaje naših dedkov in babic, ki so živeli na podeželju.

Ribnica, 21.12.2013
Zapisala: Marinka Vesel-Predsednica DPŽ RIBNICA

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>