Naj svet Martin požegna ga, debelo gosko zraven da

V veselem vzdušju je tako minil tudi drugi hudomušen in čudovit večer, ki smo ga pripravile pevke Vesele Ribnčanke in ostale članice DPŽ Ribnica…

»Že dolgo nismo pili ga, zato pa danes dajmo ga…« je Metod Jaklič s svojim humorističnim vložkom popestril naš nastop v Domu starejših občanov v Ribnici, kjer imamo pevke vsako leto prireditev – Veselo na Martinovo. Tako stanovalce tisti večer spravimo v dobro voljo, saj nekateri z veseljem prepevajo z nami.

Prvi koncert - Veselje ob pesmi in glasbi, je bil v oktobru, v Rokodelskem centru, ko smo pevke skupaj z našo citrarko Tanjo Zalokar, uživali še ob petju mladinskega zbora OŠ Ribnica, pod vodstvo Nataše Arko. S harmoniko ter šegavo ribniško besedo, pa sta našo prireditev popestrila tudi gospoda Jaklič Metod in nekdanji rib´nčan Maks Starc, ki je v svoji »ribnščini« napisal kar nekaj svojih pesmi.

Skupaj smo opevali našo ribniško dolino ter šege in navade ribniških ljudi. Nekatere pesmi in anekdote sem povzela kar iz knjige naše rojakinje etnomuzikologinje Zmage Kumer, nekatere pa so bile avtorske. Radi rečemo, da so pesmi misli, ki jih občuteno pripovedujemo ali pojemo ob različnih priložnostih. So roke srca, kot je zapisal pesnik. Če pa je pesem napisana še v dialektu, je toliko bolj zanimiva, a žal za mlajše rodove tudi nerazumljiva. Da naše besede ne bodo šle v pozabo, je profesor Maks Starc, po rodu ribnčan iz Brega, svoje pesmi v ribniškem dialektu posnel na CD, da bi jih lažje razumeli, »kajti brati ribnščino, je od sile t´žku in smajšnu«. Z veseljem smo ga povabile na naš koncert, da nam je lahko v ribniškem dialektu ob spremljavi harmonike zapel avtorske pesmi o mlajk´, o k´mperj´ in f´žolu, saj so bile jestvine iz njih, rdeča nit naše prireditve. Vse se je vrtelo okrog fižola, krompirja in mleka… Na koncertu smo se spomnile tudi vseh gospodinj in kmečkih žensk, kajti 15. oktober je posvečen Dnevu kmetic…takole je v pesmi opisano delo kmetice: Zjutraj gospodinja vstane, še preden dan se naredi, če šest vogalov bi imela hiša, pet pokonci jih drži. Zdaj je v hlevu, nato na njivi, opoldne se v kuhinji vrti in pridno dela kot čebela, dokler se zunaj ne stemni.

Ob tej priložnosti je Milka Debeljak, odbornica Zveze kmetic Slovenije namenila nekaj besed vsem gospodinjam in kmečkim ženam. Poudarila je, da smo me tiste, ki negujemo podeželje, ki skrbimo za naše družine, ki pridelujemo in predelujemo hrano, ter se nam v imenu predsednice Zveze kmetic zahvalila za ves trud in dobro voljo.

Ko je bil f´žou skühan, k´mpir pečen, mlajku ze otroke pa zevrajtu, smo bli samu še žejn´. Sk´p smo zepajl´ še eno od vina…., potem pa odšli v predverje, kjer smo članice za vse pripravile ribniške dobrote, pa tudi dobre vinske kapljice in jabolnička ni manjkalo. Vesele smo bile tudi župana Sama Pogorelca, ki je bil prvič v naši sredi in kot je dejal, je užival ob našem koncertu, ter nam zaželel, da še naprej ohranjamo to tradicijo. Na koncu se v imenu vseh članic zahvaljujem Občini Ribnica za njihova subvencijska sredstva, da smo v letošnjem letu izpeljale številne projekte, ki smo si jih zadale.

Ribnica, 15.11.2019 Prispevek pripravila: Marinka Vesel, predsednica DPŽ

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>