Vesele Ribničanke na jubilejni 50. Europeadi v Gothi

Nepopisno doživetje, ki smo ga ljudske pevke Vesele Ribnčanke in skupina Klasek iz Zagorja preživele v nemškem mestu  Gotha ne bomo nikoli pozabile.

Ribniška oblačila, ki jih nosimo Vesele Ribnčanke in energija pevk so bili povod, da so nas opazili in nas povabili na 50. Europeado! To je evropsko srečanje vseh ljudskih pevcev in godcev ter folklore, ki je letos potekalo v Nemčiji v prečudovitem mestu Gotha. Po velikosti bi ga lahko primerjali z našim mestom Ljubljana.

Gotha je od 17. do 21. julija gostila čez 6.000 nastopajočih in težko je opisati z besedami, kako smo bile pevke ponosne, ko smo bile tudi me – predstavnice Slovenije in predstavnice naših občin Ribnice in Zagorja – delček velike povorke, ki je bila dolga kar 4 kilometre. V sami povorki je sodelovalo „staro in mlado“ – otroci, fantje in dekleta, možje in žene in lahko si mislite, koliko pozitivne energije je te dni premogla Gotha. Ulice v samem, prečudovitem mestnem jedru so bile eno samo veselje, petje in ples v raznovrstnih jezik in nošah. Te dni smo bili med seboj vsi prijatelji, saj nam je bila skupna himna, ki jo pojejo že vsa leta na Evropeadi v različnih državah.

Domačini so nas toplo sprejeli, že takoj ob prijavi skupine smo bile dobrodošle, prav tako v šoli, kjer smo spale v veliki telovadnici na improviziranih ležiščih poleg ostalih dveh skupin iz Finske in Poljske. Vsi smo bili kot ena družina, tretji dan smo že skupaj prepevali – mi njim slovenske pesmi, oni nam finske. Jezik je bil sicer različen, smeh pa enoten in radosten. Tako so nas jemali tudi gostitelji šole, saj so po svojih zmožnostih poskrbeli, da smo se pri njih počutili kar najlepše.

Veliko lepih trenutkov smo doživele v teh dneh, tako med veliko množico vseh nastopajočih kot tudi med nami pevkami ter med množico gledalcev, ki so povorko in naše nastope spremljali z radostjo in velikimi aplavzi. Nekateri Slovenci, ki živijo v Nemčiji, so se na dan povorke v Gotho pripeljali zelo daleč, da so nas lahko pozdravili in nam med potjo celo pomagali peti – pokazali so, da so ponosni, da smo na tako veliki prireditvi prisotne tudi slovenske predstavnice.

Drugo leto bo 51. Europeada potekala na Poljskem v mestu Kielce. Upamo, da bodo fizične in finančne sposobnosti Veselih Ribnčank tolikšne, da se bomo zopet podale na pot. Poleg lastnih sredstev nam je letos to uspelo tudi s pomočjo donatorjev, saj nam je del projekta sofinancirala Občina Ribnica ter podjetji Gradmetal in Fipis d.o.o. iz Ribnice, zato se jim ob tej priložnosti najlepše zahvaljujem v imenu vseh udeleženk na Evropeadi. Najlepša hvala tudi Zvezi kmetic Slovenije za pomoč pri organizaciji.

Zahvala pa tudi ga. Majdi Oblak iz Škofje Loke, ki nas  je predstavila glavnima organizatorjema Europeade, bratoma Jefu in Juliju Albrechtu in s tem omogočila udeležbo na tako odmevni evropski prireditvi. Oba brata sta velika ljubitelja Slovenije, g. Jef, ki je predsednik komisije za pobratenje Slovenije in Belgije, se je naučil celo slovenskega jezika. Dejala sta, da si nekoč želita organizirati Europeado v Sloveniji, do takrat pa  vabita čim več slovenskih skupin na prihodnjo Europeado na Poljsko in v letu 2015 na Švedsko.

Ljudske pevke Vesele Ribnčanke in skupina Klasek iz Zagorja, ki jo vodi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, oblečene v sponzorskih majicah Gradmetal d.o.o.

Ribnica, 30. 7. 2013                                                         Marinka Vesel, predsednica DPŽ RIBNICA

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>