Vesele Ribnčanke zapele v Bruslju

Ljudske pevke VESELE RIBNČANK smo letos izredno aktivne in lahko se pohvalimo, da je bila prva polovica leta bogata z našimi nastopi.

Pred kratkim je ljudske pevke VESELE RIBNČANKE dolga pot z avtobusom popeljala tudi v belgijsko prestolnico Bruselj. Potovale smo pod okriljem Zveze kmetic Slovenije, namen poti pa je bila udeležba na konferenci „Mladi in kmetijstvo“, katere gostitelj je bil evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je tovrstni posvet z druženjem v Evropskem parlamentu organiziral že tretjič. Na konferenci je sodeloval tudi slovenski minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan, od slovenskih poslancev so se konference udeležili še Ivo Vajgl, Jelko Kacin, Zofija Mazej Kukovič in g. Lojze Peterle. Po končani konferenci smo ljudske pevke Vesele Ribnčanke skupaj z ostalimi članicami in poslanci v samem parlamentu zapele še nekaj slovenskih pesmi, med katerimi ni manjkala niti V dolini tihi, seveda ob spremljavi Peterletovih orglic.

DPŽ v Bruslju

 

Poleg nastopov na občnih zborih – našem in sosednjih društev – smo leto začele z druženjem v Strunjanu, kjer je bilo srečanje članic Zveze kmetic Slovenije, v februarju je nekaj naših pevk sodelovalo pri odprtju spominske sobe Zmage Kumer, na pustno soboto pa smo se v izvirnih oblačilih in posebej narejenih ribniških pokrivalih udeležile pustnega sprevoda v Kočevju.

Predstavitev našega Zbornika v Rokodelskem centru je bila lepo pripravljena; poleg pečenih dobrot in zapetih pesmi so bili predvajani tudi kratki šegavi posnetki, ki jih je iz našega arhiva pripravil Franci Vesel. Povabljeni gostje, predvsem naši sponzorji, ki so nam v prvih desetih letih finančno pomagali pri delovanju, so prejeli izvod našega Zbornika s posvetilom.

Nastopale smo tudi na dobrodelnem koncertu v čudoviti cerkvici na Slivnici na Kozjanskem, kjer smo prispevale svoj del, ki je bil organiziran za pomoč slepemu fantu za nakup računalniške naprave, ki omogoča branje brailove pisave.

Prepevale smo tudi  starostnikom dolenjske regije, katero srečanje je letos potekalo v ŠC v Ribnici.

Gostovale smo še na tolminskem v vasi Rut pri Vaški grapi na prireditvi Čaščenje lipe, pod katero smo z ostalimi prepevale in uživale v njeni senčici, saj ima lipa več kot 8 metrov premera in k temu primerna je tudi njena orjaška krošnja.

Pot nas je zanesla tudi na Hrvaško, kamor smo se na povabilo tamkajšnjega Turističnega društva Trbuhovica z veseljem udeležile njihovega praznika češenj na Sv. Vida, kjer smo spoznale čudovite skupine tako iz Slovenije kot tudi iz Hrvaške in nam je bila pesem skupno vodilo za medsebojno prijateljstvo.

Seveda pa je naše društvo dejavno tudi z drugimi aktivnostmi, saj poleg pevk, ki delujemo v okviru Društva podeželskih žena Ribnica, sodelujejo tudi ostale članice društva. V tem času smo imele že dva kuharska tečaja (priprava divjačine na več načinov in peka kruha pri naši članici Bredi Trdan iz Sušja) in predavanje ga. Ane Ogorelec o pripravi in vzgoji sadik.

Z veseljem smo gostile in razkazale našo ribniško dolino tudi članicam iz Društva podeželskih žena Zagorje-Mlinše in iz Zveze kmetic Slovenije ter drugič spet iz DPŽ Bela krajina. Ob tej priložnosti se zahvaljujem našim članicam, ki so bile pripravljene sodelovati s peko peciva in gostoljubjem.

Izpeljane projekte je sofinancirala Občina Ribnica, zato zahvala vseh članic.

Čeprav so počitnice pred vrati, leta še ni konec in tudi naš program je bogat z različnimi aktivnostmi, povabili in gostovanji, saj gremo pevke že v naslednjem mesecu na Europeado v Nemčijo, v Gotho, kjer bo potekalo 10. srečanje vseh ljudskih pevcev, godcev in folklornih skupin. Ko pridemo nazaj, pa morda v naslednjem prispevku tudi kakšna beseda o tem.

Lepo pozdravljeni in vabljeni v naše društvo.

 

Ribnica, 17. 6. 2013                                                          Marinka Vesel, predsednica DPŽ Ribnica

 

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>