BOŽIČNI KRUH, KOT PROTOKOLARNO DARILO

»Darilo ni veliko, je pa dano od srca. V njem je vloženo veliko delovnih ur, pomešanih z ljubeznijo do kulturne dediščine naših babic in mamic.«

S temi besedami sem izročila ročno izdelan božični kruh, ki je bil kot protokolarno darilo izročen našemu županu Občine Ribnica Samu Pogorelcu, eden kulturnemu ministru Vasku Simonitiju, ki je bil na delovnem obisku v Rokodelskem centru, eden Metki Starič iz Zavoda Parnas. Nekaj različno izdelanih poprtnikov pa krasijo našo razstavo, ki je postavljena v izložbah bivše cvetličarne Požar.

Priprava poprtnikov je od leta 2013 zavarovana kot nesnovna dediščina Slovenije in med 14 skupinami nosilcev izročila iz različnih koncev Slovenije je vpisana tudi Skupina gospodinj iz Ribniške doline, ki jo zastopam.

Nosilci dediščine priprave poprtnika iz vse Slovenije smo bili s strani Zavoda Parnas povabljeni k sodelovanju v projektu “Božič z okusom”, na razpisu Ministrstva za kulturo. Kot nosilci dediščine smo se projektu pridružili vsak na svoj način – iz Ribniške doline z razvojem protokolarnega darila, povezanega s pripravo poprtnikov. Protokolarno darilo “Poprtnik iz Ribniške doline” sem zasnovala iz slanega testa in v več različicah tudi izdelala.

Namen izdelave Poprtnika iz Ribniške doline, kot smo mu dali naziv, je bil oblikovati trajnejši izdelek, ki predstavlja nesnovno kulturno dediščino občine Ribnica in kot možnost za njegovo umestitev med protokolarna darila Občine Ribnica.

Izdelek ima estetsko, dekorativno, simbolno in sporočilno vrednost. Sodi na (občinsko) mizo v božično-novoletnem času in lahko predstavlja tudi protokolarno darilo Občine Ribnica slovenskim in ostalim gostom. Izdelek sporoča, da je v ribniških domovih še vedno prisotna peka božičnega kruha poprtnika oz. župneka in da številne nosilke izročila to dediščino aktivno ohranjamo in z delavnicami in razstavami svoje znanje prenašamo na mlade.

Poprtnik je izdelan iz slanega testa in dobro posušen. Po dogovoru oz. predhodnem naročilu ga v enaki embalaži lahko nadomesti sveži poprtnik iz kvašenega testa, s filigranskimi okraski, ki so posebej značilni prav za Ribnico z okolico. Poprtnik je položen na ročno izdelan prtiček v raznih tradicionalnih tehnikah ribniškega okolja, oboje pa postavljeno na lesen krožnik, ki je tudi suhorobarski izdelek – nesnovna dediščina – ribniško suhorobarstvo.

Vse skupaj je postvljeno na lesene oblance in zapakarano v kartonsto darilno embalažo s prozornim okencem, ki smo jo opremili z obešanko s kratkimi sporočili v slovenski in angleški verziji in znakom registra za nesnovno kulturno dediščino.

Marinka Vesel,
nosilka izročila priprave poprtnika

——————————————-

Recept za kvašen poprtnik, ki so ga v ribniški dolini pekli za Svete tri kralje:

  • 1 kg moke 
  • 42 g kvasa
  • 1 velika žlica sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 žlici olja
  • 20 g soli
  • 3 rumenjaki
  • rum (po želji)
  • 1 jajce

Iz  sestavin  po zgornjem ali spodnjem receptu zamesimo testo in ga pustimo vzhajati.

Pripravimo testo za bele okraske: iz moke, olja, vode in soli zamesimo testo, ki ga dobro pregnetemo. Pustimo, da nekaj časa počiva, in nato oblikujemo okraske.

Iz vzhajanega testa odstranimo del  testa, ki je namenjen oblikovanju okraskov. Nato naredimo hlebec, ki ga malo potlačimo (ni pa nujno).

Ko ponovno vzhaja, ga premažemo z vodo in obložimo z okraski. Pred pečenjem ga premažemo s stepenim jajcem (okraskov ne premažemo). Pečemo 50minut,  na 180°C.

DIŠEČI POPRTNIK

Napisala Marinka Vesel, Kot 8.10.2021

 

Nazadnje bomo vedno rekli,

najlepši poprtnik so mati spekli !

Še kot majhna deklica, sem k babici zahajala,

me dosti je vrlin učila, da čim več bi jih osvojila;

a najraje pekli sva, razne  dobrote iz testa …

K’dar pekli sva božični kruh, se vid’lo je, da ni od muh,

saj kruhek bil tako je lep,

da ga občutil bi še slep.

Najprej testo je zamesila, vanj vso ljubezen je izlila,

da hlebček rahel oblikuje,

ga za Jezuščka daruje.

Na hlebčku b’le so ptičice, za vsako rojeno detece;

lepo spletene kitice, za povezanost družinice.

Na sredi Jezušček je spal, družini blagor je dajal.

Ko mesila je testo, govorila je tako:

Tudi jaz sem mlada bila, se od babice učila,

da lahko zdaj tebi jaz, lepšam ta božični čas.

Spekli zdaj sva poprtnik, lep dišeči poprtnik!

Ga skupaj jedli bomo vsi, še prej pa očenaš zmolili,

za zdravje, srečo vseh  prosili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja