PRAZNUJEMO S PRIJATELJI

Prijateljstvo je dar, ki na prodaj ni, je bila skupna pesem vseh 200 nastopajočih na našem zadnjem dogodku, v TVD Partizan, ki je zaznamoval dvajset-letnico skupnega prepevanja Veselih Ribnčank. Praznovanje med prijatelji nam bo gotovo ostalo v nepozabnem spominu, saj smo na naše srečanje povabile dolgoletne prijatelje, s katerimi smo skozi čas stkale prijateljske vezi. Morda nam bo uspelo, da bomo še skupaj prepevali in se bomo lahko srečevali. Zagotovo pa bomo ostali prijatelji in se spominjali naših lepih, skupnih trenutkov, ob prepevanju slovenskih pesmi.

Zdi se mi, da smo komaj praznovale deseto obletnico, pa je zopet minilo še drugo desetletje. Vesele Ribnčanke smo bile ustvarjalne na več področjih in za seboj smo pustile nepozabno dediščino. Skozi vsa leta delovanja smo s svojim petjem, domačo besedo, oblačilno kulturo in nenazadnje s kulinariko, predstavljale in zastopale Ribniško in Sodraško dolino. Naša zapuščina je zabeležena na posnetem  filmu – Od kod si pa, dekle, ti doma, ki skozi pesem in domačo besedo opisuje kraje, kjer smo doma, le-tega pa oblikovale v protokolarno darilo. Naši koncerti so opisani in zabeleženi v prvem zborniku – Smo žene s podeželja glave skup staknile. Nastala je knjiga – Pogled skozi ribniško rajto, ki natanko opisuje celotno delovanje in udejstvovanje članic društva in pevk. Nastala je druga knjiga – Ribniška preteklost v novi podobi, katere zgodba opisuje pevke skozi nastope in oblačila. Posnele smo še dve CD zgoščenki, ki sta priloženi k izdani pesmarici – Kaj nam pa morejo, če smo vesele.

Praznovanje se je odvijalo pozno v noč, ob naših dobrotah in prečudoviti torti, katero je spekla članica nonet Vitra, Mateja Kožar. Vesele smo bile, da se je našega praznovanja udeležilo toliko domačinov in prijateljev od drugod. S tem so nam pokazali spoštovanje do našega dela in priznanje, da so radi v naši družbi. In ponosne smo bile, da si je vsaj sodraški župan Blaž Milavec vzel čas in prišel na našo prireditev ter polno dvorano pozdravil, nam pevkam pa čestital ob jubileju. Ponosne pa smo bile tudi na jubilejne Maroltove značke, ki smo jih za dolgoletno prepevanje prejele od Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Pregovor pravi, da kdor dela s srcem, ta ne obžaluje in ne tekmuje; kdor dela z ljubeznijo, se mu dvojno  obrestuje!

Lahko rečem, da se je naše delo obrestovalo. Skozi celo leto 2022  nam je uspelo izpeljati mnogo projektov z našim prostovoljnim delom in s pomočjo sredstev Občine Ribnica in Sodražica, prireditev ob praznovanju pa še s posameznimi donatorji (Solventa d.o.o., Dekorles d.o.o., Dafin d.o.o., Kuss d.o.o., Leokom d.o.o., Šilc trade, Tomaž Petek s.p., Peter Petek s.p., Jože Šilc s.p., Griffing d.o.o., Petek transport d.o.o., Petelin Tomo – Post plast d.o.o., Posestvo Ugar, Tanko d.o.o., Vesel Franc Sodražica, Deta&Co d.o.o., Seking d.o.o., Debeljak Boštjan s.p.), za kar smo jim iz srca hvaležne.

HVALA IN SREČNO 2023 VSEM SKUPAJ!

»Mirne in blagoslovljene božične praznike! Vse dobro v novem letu, predvsem pa veliko zdravja! Naj bo to novo leto, ki prihaja, veselo, prijazno in srečno! …«

Taka in drugačna voščila smo vse vprek prejemali in dajali v teh prazničnih dneh. Mnogo lepih in globokih besed, mnogo izrečenih želja. Pa se človek včasih zamisli, ali so res dane iz srca, ali jih znamo sprejeti, ali smo jih sposobni prav slišati? Kakorkoli že. Dobronamernih voščil in iskrenih želja ni nikoli preveč. Radi jih slišimo tudi med letom.

Upam, da so božični prazniki odprli naša srca do te mere, da smo v sebi začutili iskreno ljubezen do sebe in drugih, saj bomo le tako zmožni sprejemati in dajati. Sprejemati nove izzive in dejanja, ki nas čakajo v novem letu. Dajati vse od sebe, da zastavljene cilje uresničimo – svoje in tiste za skupno dobro.

Marinka Vesel, predsednica Društva podeželskih žena Ribnica                     Kot, 27.12.2022

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja