Občni zbor članic DPŽ Ribnica 2020

KDOR HOČE NAJDE POT, KDOR NOČE NAJDE IZGOVOR

Občni zbor članic DPŽ Ribnica je letos potekal v veselem vzdušju; poleg uradnega dela smo praznovale tudi 8. marec, Dan žena. Na našem kulturnem programu, ki je zajemal tudi praznovanje okroglih obletnic naših članic, so zazvenele violine učencev ribniške glasbene šole trio VIOLinA, pod mentorstvom Ksenje Abramovič. Vesele nasmeške na obraz pa nam je članicam prinesel tudi župan Samo Pogorelc, ki je vsaki posebej čestital in v znak pozornosti podaril še rdeč nagelj.

4.unnamed

Članice Društva podeželskih žena Ribnica smo obsežen program, z dobro voljo in sodelovanjem z ostalimi društvi, v celoti izpolnile.

Naše prvo druženje smo začele s sosednjimi društvi, ko smo si skupaj z našimi prijateljicami iz Lašč in Kočevja ogledale žive jaslice v Razkrižju in doživele čudovit nastop in kasneje še sprejem tamkajšnjega župana in njegove ekipe. Že v februarju smo imele naš občni zbor, na katerem smo si zadale nove naloge in cilje. Sledila so udejstvovanja na občnih zborih sosednjih društev in Zveze kmetic. Po nekajletnem premoru smo zopet sodelovale na ribniškem pustnem sprevodu.

Da druženje s sosednjimi društvi ne bi ostalo samo pri občnih zborih, smo se tokrat odzvale tudi povabilu društva iz Loškega potoka in Povasenk, tako, da smo z našimi dobrotami in stvaritvami sodelovale na njihovi velikonočni razstavi in se udeležile koncerta; z Laščankami in Kočevkami izpeljale skupni tečaj v peki ribniške povance, štangeljnov in kočevske pobolice; udeležile srečanja na Dan gospodinj v Velikih Laščah. V Sodražici smo pripravile še tečaj peke poprtnikov. Tudi srečanje žensk celotne ljubljanske regije, pri kmetici leta iz Novega mesta- Mariji Jakše, je ostal nepozaben. Z društvom Sena in ženskami iz Cerknice pa smo s svojo prisotnostjo obeležile rožnati oktober in s tem pokazale, da nam ni mar za ženske, ki so zbolele za rakom in ga ponosno premagale.

Z našimi pečenimi dobrotami smo se predstavile v akciji- Radi delamo dobro, v gradu za vinogradnike ob sajenju vinske trte; na župnijskem dnevu; na koncertu nonet Vitra, pa s celotno pogostitvijo in strežbo. S pogostitvijo na stojnici smo se odzvale tudi na prošnjo Društva ponosnih posameznikov, ki so v lanskem letu dan pred ribniškim sejmom, prvič organizirali ribniški Trail po Mali gori.

Tradicionalno smo se udeležile tekmovanja na Vampijadi v Sodražici in na Bučarjadi v Velikih Laščah; na stojnici in sprevodu pa na Tržnem dnevu v Sodražici, na Ribniškem sejmu, na Prangerjadi in v Kostelu na Tamburanju. Nepozaben bo tudi dogodek na 2. druženje v Maticovi hiši, ko smo združene, z Zavodom Sena in Povasenkami zopet pripravile čudovit večer s pridihom prihajajočega Božiča, druženje pa končali v Sodražici, kjer smo sodelovale tudi na razstavi poprtnikov. Leto smo zaključile s prednovoletno večerjo na Jasenci.

Tudi pevke Vesele Ribnčanke smo bile aktivne s svojimi nastopi tako v domačem kraju, kot tudi na gostovanjih… Prepevale smo v ribniškem vrtcu, v Lepovčah, v Jurjevici na slavnostni proslavi tamkajšnjega gasilskega društva, na Bregu, ko so brški kosci zopet izvedli tradicionalno košnjo po starem. Ker jim je šlo delo dobro od rok, smo jih s pesmijo in ribniško povanco ter krhljevko spremljale tudi na Kmečkem prazniku v Brežah. S pečenimi dobrotami in nastopom na slavnostni proslavi, smo doprinesle nekaj tudi Živinorejskemu društvu, ki so skupaj s Kmetijsko zadrugo po dolgih letih pripravili čudovito živinorejsko razstavo. Tudi prepevanje z našimi popotniki po Europeadah, katerega srečanje so lani pripravile pevke Klasek iz Izlak, nam je ostalo v lepem spominu, saj smo ga pevke združile še v izlet z ostalimi članicami društva, tako kot obisk na Martinovem koncertu v Šentjerneju in na srečanju ljudskih pevcev v Šempasu. V oktobru smo v Rokodelskem centru organizirale samostojno prireditev: »Veselje ob pesmi in glasbi« katere vsebina je bila v ribniškem narečju. Veselo na Martinovo je bilo tudi v Domu starostnikov v Ribnici, saj smo tamkajšnje stanovalce tradicionalno razveselili s svojim pevskim nastopom in hudomušnim igralskim vložkom Metoda Jakliča. Ponosne smo da povsod, kjerkoli nastopamo, predstavljamo našo ribniško dolino s pesmijo, ribniško besedo in oblačilno kulturo ter s tradicionalno ribniško kulinariko.

Rada bi omenila še vsa dela v našem društvu, ki spadajo med redne dejavnosti in jih zahteva poslovanje in delovanje društva skozi celo leto; to je vzdrževanje in dopolnitev internetne strani, izdaja 4. zgibanke- Nasveti naših babic; lani je bila predstavljena Ribniška povanca, pisanje člankov za medije, sklicevanje in izvajanje pevskih vaj in drugo obveščanje, izdelava razpisnih dokumentacij in dokazovanje opravljenih del s pisanjem poročil in zbranimi računi in fotografijami; izdelava končnega poročila o delovanju društva, finančnega poročila in nenazadnje izdelava in oddaja bilance. Hvala za vsako pomoč, ki sem jo kot predsednica, deležna od vas članic, v imenu društva pa tudi občini Ribnica za vso podporo in finančna sredstva.

Letos bo naše društvo skozi celo leto praznovalo svoje dvajseto obletnico, zato bomo izvedle še več raznih aktivnosti, v kolikor nam bo zaradi agresivnega virusa omogočeno. Prva večja bo že Velikonočna razstava, katere otvoritev je predvidena 7.4.2020, ob 18.h. K sodelovanju smo povabile še otroke iz vrtca, osnovne šole in VDC Ribnica.

4.unnamed_2

Naj čisto na koncu mojega pisanja dodam še misel: Daj vsakemu dnevu priložnost, da bo najlepši dan v tvojem življenju; Če ne moreš usmerjati vetra, prilagodi svoja jadra!

Ribnica, 8.3.2020                                             Zapisala predsednica društva: Marinka Vesel

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja