SPOMINI NA PUSTNI ČAS IN PUSTNI DOBROTE

Že kot majhna deklica sem se vsako leto veselila pustnega torka. Komaj sem čakala, da sem se z drugimi vrstniki lahko preoblekla v »mačkoro«. Vsak se je preoblekel v nekaj, kar si je morda želel biti med letom. Hodili smo od hiše do hiše in se z molkom trudili, da nas po glasu ni nihče prepoznal. Na vprašanje gospodinj kaj hočemo, smo pokazali prazne denarnice in košarice za dišeče pustne dobrote. To je dišalo za nami, ko smo se srečni vračali vsak na svoj dom. Če pa smo imeli kot skupina eno »kaso«, smo se prej nekje ustavili in si nabrani izkupiček in dobrote iz košaric pošteno razdelili…

Pustovanje je tudi v Ribniški dolini zelo star ljudski običaj. Ribničani, že tako po celem svetu znani kot šegavi ljudje, si ob tem ljudskem prazniku damo duška in ga s pustnimi šemami in norčijami ohranjamo skozi ves čas. Zbrani ribniški posebneži in razne ribniške skupine in društva – izvirno preoblečena, se sprevoda tradicionalno udeležujemo in skupaj žalujemo za Nacetom, pri tem pa uživamo ob pripravljenih pustnih dobrotah.

Žal nam je to veselje letos preprečila »korona«, ki nas kar noče zapustiti. Kljub temu pa smo podeželke vseeno na daljavo izpeljale planirani tečaj za izdelavo pustnih dobrot. Povezane med seboj, smo vsaka pri sebi cvrle krofe, pohanje, miške in žinkrofe ter se med seboj s poslanimi fotografijami pohvalile kako so nam vse dobrote »ratale«.

boljši krofi cvremo jogurtove miške-mv cvremo krofe pripravljene kugljice za krofe

»Ali imate kaj za pusta hrusta?«, so spraševale maškarce, ki so na pustni torek vseeno posamično pozvonile pri vratih in se zahvalile za vsak prejet dar, ki sem jim ga dala. Ob pogledu na vesele očke, ki so sijale izpod mask, so oživeli tudi moji spomini na pustna rajanja in dobrote iz otroštva. Nekoč smo komaj čakali, da je mama ocvrla »prvo rundo« zlatorumenih krofov ali pa »lojtrce«, kot smo rekli kvašenim flancatom, ali pa žinkrofe – nadevane z rožiči ali mesom… Danes je nekoliko drugače, saj krofe v trgovinah že dnevno nudijo, ampak tako dišečih in okusnih dobrot, kot so jih delale naše babice in mame, pa že nimajo na vsakem vogalu !

Čeprav je pustni čas mimo, pa vseeno poskusite napraviti dobrote po spodnjih receptih. Žinkrofe nadevane z mesom lahko naredite v velikonočnem času, ko vam bodo ostali koščki prekajenega kuhanega mesa. Pa dober tek!

Zapisala: Marinka Vesel

 

OCVRTI ŽINKROFI NADEVANI Z ROŽIČI ALI MESOM

Za testo potrebujemo:

1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 rumenjake, 1 žličko soli, 8 dag masla ali olja ali svinjske masti, 1 dcl sladke smetane, 4 dcl mleka, 5 dag sladkorja (sladkorja pri testu za mesni nadev ne damo!), beljak ali mlačna voda za premaz roba testa, da se sprime in žinkrof med cvrenjem ne »regne«, da se ne odpre, cca 1 liter olja za cvrenje.

Iz zgornjih sestavin zamesimo rahlo testo in ga pustimo vzhajati kakšno uro. Medtem pripravimo nadev – rožičev ali mesni;

Rožičev nadev:

20 dag rožičeve moke zakuhamo v 2 dcl mleka in 2 dcl smetane za kuhanje, dodamo še

10 dag masla, žlico ruma, žlico medu, ali domače marmelade,

če je pregosto, damo še malo smetane, če je nadev preredek, pa malo krušnih drobtin.

Lahko dodamo še v rum namočene rozine. Po želji ocvrte potresemo z mletim sladkorjem.

Mesni nadev:

20 dag prekajenega kuhanega – mletega svinjskega mesa, 10 dag mlete kuhane govedine, 3 jajca, žlico sesekljane čebule, po okusu še malo soli, 2-3 žlice kisle smetane, cca 5 dag na kocke narezanega kruha, ki ga namočimo v rumenjake.

Ko testo vzhaja, ga razvaljamo na približno 1 cm debelo in razrežemo na pravokotnike ali kroge (cca 10 cm) in na sredino damo malo žličko rožičevega ali mesnega nadeva. Robove premažemo z beljakom, testo prepognemo, da pokrijemo nadev in tesno stisnemo skupaj, da nam nadev pri cvrenju ne uide ven. Žinkrofe pokrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati približno 15 minut. Medtem segrejemo olje in jih na srednje vročem olju zlatorumeno ocvremo. Ko jih dajemo v olje, jih obračamo ravno obratno, kot so bili zloženi na pladnju, kjer so vzhajali.

ENOSTAVNE JOGURTOVE MIŠKE

1 lonček navadnega jogurta

2 jogurtova lončka moke

1 jajce

pol vrečke pecilnega praška

1 žlica sladkorja

ščepec soli

1 žlico ruma

1 jabolko, naribano na strgalnik

malo cimeta

POSTOPEK: Vse sestavine dobro zamešamo in pregnetemo. Zmes pustimo počivati približno 15 minut. V posodi segrejemo olje in ko je dovolj vroče, vanj z žlico polagamo testo – oblikovan v »miške«. Ko so pečene na eni strani, se same obrnejo na drugo stran. Še vroče potresemo s sladkorno moko kateri dodamo malo cimeta. Lahko jih nadevamo tudi z marmelado.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja