VELIKONOČNA RAZSTAVA ŽE DRUGO LETO NA DALJAVO

Društva po vsej Sloveniji se kljub koroni trudimo, da naše delovanje ne bo zamrlo. Ko smo se v letu 2020 prvič soočili z drugačnim načinom delovanja nismo pomislili, da bomo toliko časa povezani le na daljavo …

Tudi v našem Društvu podeželskih žena Ribnica smo se znašle pred preizkušnjo in naučile smo se komunicirati na daljavo. S pomočjo mobitelov, računalnikov in raznih družbenih omrežij, smo tudi letos z našimi velikonočnimi dobrotami in stvaritvami opozorile nase. Vsaka pri sebi smo se potrudile in lepo okrasile naše domove ter pripravile tradicionalne ribniške jedi in stvaritve, ki so značilne za našo dolino. Z nekakšnim posebnim veseljem smo se med seboj slišale in si pripovedovale razne recepte in načine kako bomo izdelale pirhe.

Seveda smo se rade spominjale naših nekdanjih Velikonočnih razstav in jedi, ki smo jih pripravljale skozi leta našega delovanja. K sodelovanju smo povabile še otroke iz vrtcev in osnovnih šol ter varovance delovnega centra. To so bili veseli, da so svoje stvaritve in izdelke lahko širše predstavili. Ko smo jo prvič postavile so bili prisotni novinarji mnenja, da je razstava urejena in postavljena na nivoju muzejskih postavitev razstav. Moji spomini so še posebno živi, saj sem v lanskem letu vse to zapisala v naš zbornik z naslovom »Pogled skozi ribniško rajto«, v katerem so zajete naše razstave in tudi recepti. (Vsi, ki bi knjigo želeli imeti, me pokličite na št. mobitela: 051 362-664)

RIŽEVA POGAČA S SVINJSKIM PREKAJENIM MESOM

Testo zamesimo, kot za boljši kruh, ga pustimo, da vzhaja, potem pa ga natanko razvaljamo in ga premažemo z riževim nadevom, tesno zavijemo kot za potico in še enkrat vzhajano damo peči za 1 uro na 180°C.

Nadev: Skodelico riža skuhamo v juhi, kjer so se prej kuhala prekajena svinjska rebra. V ohlajen riž zamešamo še na kocke narezano prekajeno meso, 3 jajca, kislo smetano in na ocvirkovi masti prepraženo čebulo, poper in po potrebi še sol- prej pokusimo.

Riževa pogača je dobra še malo topla, kot samostojna jed ali pa zraven šunke in hrenovega namaza.

Pa dober tek!

Velikonočni prazniki so za nami, a kakšen dober recept za izdelavo velikonočnih dobrot, ki ste ga kje zasledili se splača preizkusiti in morda shraniti za drugo leto.

Zapisala: Marinka Vesel Kot, 13.4.2021

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja